Barion Pixel

5 dolog, ami gátolja a kikapcsolódásunkat

Feltöltődés, relaxáció és pihenés – fogalmak, amelyeket gyakran használunk és amelyek beépültek a köztudatba. De vajon azt is tudjuk, hogyan kell igazán kikapcsolni, kizárva a negatív gondolatokat? Hogyan érdemes a pihenésnek nekikezdeni, ha bűntudatunk van miatta, és félünk attól, hogy lustának bélyegeznek meg? Hogyan hihetjük el, hogy a pihenés valóban jár nekünk, és miért olyan nehéz élvezni a semmittevést, mikor minden fárasztó napon ez a legnagyobb vágyunk? 

Összeszedtük nektek, mik azok a dolgok, amik megnehezítik a pihenést és a feltöltődést, és abban is segítünk, hogyan lendüljetek túl ezen. 

  1. Bűntudat. Már hónapok óta érik a nagytakarítás, el kéne menni a bankba és a postára is, a fű se locsolja meg magát – hosszan sorolhatnánk a listát, ami a tennivalóinkat tartalmazza. Hogyan lehetne kényelmesen hátradőlni, ha ennyi mindent meg kell még csinálni? 

Mi segíthet? Ha megérted magad. Az “én nem érdemlem meg” nem velünk született érzés – egy gyerek minden probléma nélkül alszik el, vagy áll meg a játék közben, ha arra szüksége van. Mi történt a gyerekkor és a jelen között, ami azt sugallja a mai napig is, hogy neked ez nem jár? Ki hitette el veled? Idézd fel ezeket a momentumakat, és tudatosítd: ez nem a te véleményed, ez nem a te érzésed. Keretezd újra a gondolatot, amíg nem rögzül: a kikapcsolódást igenis megérdemled – azt ugyanis nem érdem szerint osztogatják. 

  1. A klasszikus “Mit szólnak majd mások?” “ Három gyerek mellett is csillogott a lakás” “ Én munka mellett diplomáztam le, mégis kibírtam.” Órákig lehetne sorolni az ehhez hasonló mondatokat, amik hallatán nehéz beismerni, hogy mi bizony elfáradtunk. Ha az életünkben gyakran találkozunk azzal az elvárással, hogy mindig, minden percben erőn felül teljesítsünk, és sose gyengüljünk el, nagyon nehéz egyszerűen beismerni, hogy pihenésre van szükségünk. 

Mi segíthet? Két fontos dolgot jegyezz meg: Az egyik, hogy mindenki életéből annyit látsz, amennyit ő megmutat belőle. Kezelj mindent fenntartással, mert lehet, hogy a másik fél ugyanúgy nem meri beismerni, hogy bizony, neki sem volt könnyű időszak, mikor több fronton kellett helytállnia. A másik: Minden döntésed következményét kizárólag te fogod viselni. Mások kedvéért terheled túl magad? A fáradtságot TE fogod érezni, NEKED kell másnap munkába menni, TE fogsz küzdeni az állandó fáradtsággal. Így is megéri a mások véleményére adni? 

Elindult az Úton önmagadhoz kihívásprogram! Különleges havi témák, izgalmas heti feladatok, szakértői segítség, érdekes beszélgetések, játékos felépítés, mindez pedig egy támogató zárt csoportban. Tarts velünk, csatlakozz te is ehhez az önfejlesztő, inspiráló közösséghez!

  1. Félsz egyedül maradni a gondolataiddal. Csak magunkkal és foglalkozni és befelé figyelni – egyszerre vágyott és félelmetes gondolat annak, aki terelgeti a nehéz érzéseit, így minden pillanatban attól fél, hogy mikor veszik át az irányítást. Egyedül maradni a csendben úgy, hogy semmilyen más tevékenységgel nem kötjük le a figyelmünket – ideig-óriáig megoldás, de higyjük el nyugodtan, egyszer ki fog törni belőlünk, és azt nem érdemes megvárni. 

Mi segíthet? Ha megelőzöd! Adj teret és időt a nehéz érzéseknek is, azok ugyanis nem fognak nyomtalanul eltűnni, csak mert nem foglalkozol velük látszólag. Sőt! A lehető legrosszabbkor borul majd rád a csontváz a szekrényből. Teremtsd meg azt az időt, amikor foglalkozhatsz a fájdalommal – és ha kell, sírj, gubózz be, hogy aztán főnixként szüless újjá. Amikor már megbarátkozol a helyzettel, hogy csak ti ketten vagytok a gondolataikkal, eljön majd az idő, amikor ez nem szorongást, hanem békét és feltöltődést fog elhozni számodra. 

  1. Érezned kell, hogy szükség van rád. Hulla fáradtan is megéri a konyhában robotolni, mert cserébe a család hálás lesz? Minden munkát átvállalsz a kollégáktól, holott így is túl vagy terhelve, csak hogy tudják, milyen fontos és nélkülözhetetlen vagy? Az alacsony önértékelés nem egészséges állapot, és ahhoz, hogy így is túléljük a napokat, állandó visszajelzésre van szükség, hogy fontosak vagyunk, hasznosak, mert nem hisszük el, hogy csak magunkért, a létezésünkért szerethetnének. Amíg ezt nem oldjuk meg, soha nem fogunk tudni igazán időt szánni a pihenésre, hiszen a lelkünknek újra és újra “eledelre” van szüksége. 

Mi segíthet? A terápia. Ha az önértékelésed olyan súlyosan sérült, hogy az már az egészségedet, a pihenésedet, a kiegyensúlyozott működésedet is veszélyezteti, akkor a riasztócsengő olyan hangos, hogy nem mehetsz el mellette szó nélkül. Találd meg azt a terápiás formát, ami a legközelebb áll hozzád, és dolgozz azon, hogy jobban értékeld magad. 

  1. Nem tudod, mi töltene fel igazán. Az önismereti problémák minden területre kihatnak – így a pihenésre is. Szívesen feltöltődnél, de fogalmad sincsen, mi az, ami valóban jó hatással lenne rád? Nincs hobbid, érdeklődési köröd, és a tévézés már unalmas? Nem vagy egyedül – az önismeret nem egyszerű folyamat, de sokszorosan meghálálja magát. 

Mi segíthet? A próbálkozás! Sosem fog kiderülni, mit szeretsz igazán, ha ki sem próbáltál semmit. Ez persze együtt jár a komfortzónából való kilépéssel, hiszen rengeteg új dolgot kell megismerned. Nem kell egy nap alatt kipróbálni a síelést és a búvárkodást is – de tegyél apró lépéseket. Elsőként fogadd el a meghívást, ha a barátaid valami olyan programra hívnak, amire eddig nemet mondtál – még az is lehet, hogy meg fogod szeretni. Ezen kívül böngészd a rengeteg lehetőséget – ezek között ott van az a tevékenység, amitől igazán ki tudsz kapcsolni. 

Photo by Artem Beliaikin from Pexels

Tarts velünk az úton kéthetente csütörtökön!

Hallgasd meg ezt a Nők az úton podcast adást itt a weboldalon, a Youtube-on, vagy azon a podcast lejátszón, ahol a legkényelmesebb neked: AnchorApple PodcastSpotifyGoogle podcast, stb.

SZÓLJ HOZZÁ A TÉMÁHOZ!