Barion Pixel

Fontos üzenetek egy porcelán tányéron: fenntarthatóság – Hitka Viktória

“Anya, én élni fogok, amikor elpusztul a bolygó?” – ezt a kérdést olvashatjuk Hitka Viktória képzőművész, társadalmi aktivista porcelán tányérján, amelyet a lánya tett fel neki az egyik reggeli során. Ez indított el egy komolyabb beszélgetést a fenntarthatóságról anya-lánya, és a tányér-sorozat hatására több ezer ember között. Viki számára a porcelán, mint kommunikációs platform gyakran használt eszköz a társadalmi üzenetekre való felhíváshoz, és számos újságban, online médiumban találkozhattunk már velük. A mai podcast adásban a fenntarthatóságról beszélgetünk és megnézzük, melyikünk milyen területen tett már lépéseket ennek érdekében.

Napjaink fontos beszédtémája a fenntarthatóság. Hogyan védjük a bolygót, hogyan alakíthatunk ki egy élhetőbb jövőt, hogyan álljunk ellent a túlfogyasztásnak, hogyan kezeljük a szemetet..? A kérdések sora hosszú. Sokan gondolhatnák, hogy ez óriási falat egy embernek, hogy hozzájáruljon a környezetvédelemhez, mégis egy nagyon fontos dolgot tartsunk szem előtt!

Nem kell ökotudatos hippivé válva egy áram nélküli, önfenntartó tanyára költözni, elég csak egyetlen kérdést feltennünk magunknak a boltban: “Erre még tényleg szükségem van?”

Amennyiben egy kicsit tudatosabban vásárolunk, fogyasztunk, egy flakonnal kevesebb ásványvizet veszünk, egy műanyagzacskóval kevesebbet szakítunk le a zöldséges pultnál, már ezzel lépéseket tettünk a haladás és a jó példa irányába. Nem kell teljesen kivetkőznünk magunkból, elég csak magunkhoz képest pár lépést tennünk a fenntarthatóság irányába és máris jó példát mutatunk, máris tettünk valamit egy élhetőbb jövőért a családunk, a barátaink, a városunk… a Földünk számára.

“Mindenki annyit tegyen, amennyit elbír.”

Megosztjuk veled, hogy akár Viki, akár mi hogyan teszünk lépéseket, és nagyon kíváncsiak vagyunk a te kommentedre is. Gondolatébresztő beszélgetés, különleges nézőpont, mély téma. Tarts velünk, menjünk együtt az úton ma is!

Hitka Viki is előad a 2019. december 14-ei TEDxLibertyBridgeWomen rendezvényen. Hallgassátok meg élőben! 🙂

fenntarthatóság - Hitka Viktória porcelán tányér

Három fontos kérdés:

  • Tudatos öltözködés, fenntartható divat – Miért kell ez az új ruha? Biztos, hogy kihasználom és sokszor felveszem?
  • Tudatos vásárlás – Biztos, hogy szükségem van még erre a dologra? Miért fontos megvennem?
  • Tudatos étkezés – Amit eszem, az jó energiával lát el, valóban táplál?

Hallgasd meg ezt a Nők az úton podcast adást itt a weboldalon, vagy azon a csatornán, ahol a legkényelmesebb neked: Anchor, Apple Podcast, Spotify, Google podcast, stb.

Leadfotó: Viki instagram oldala és puremag.hu


Hitka Viktória Instagram oldala: instagram.com/viktoriahitka/

NOS közösségi tér, melyet három barátnő, Katona Éva, Hitka Viktória és Doszpot Gabi indított el. facebook.com/NOSahely/


 

SZÓLJ HOZZÁ A TÉMÁHOZ!