Barion Pixel

Pénzügyeink kezelése, avagy miért költünk többet szórakozásra, mint megtakarításra? | Vendég Csóka Ramóna

Magyarországon 2016-ban az emberek 350 milliárd forintot költöttek szerencsejátékra és 45 milliárdod előtakarékosságra. Ez a különbség megdöbbentő! Vajon miért nem gondolunk a jövőbeli énünk megélhetésére? Érdemes már fiatalon félretenni a nyugdíjra, illetve milyen támogatásra számíthatunk az államtól? Mennyi pénzt lehet most aktív korunkban eltenni, hogy nyugdíjas korunkban tartani tudjuk a jelenlegi életszínvonalunkat? Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána egy csomó hasznos tanácsot és megdöbbentő infót érintve Csóka Ramónával, aki magánemberek privát pénzügyeivel foglalkozik az egyik legnevesebb pénzügyi társaságnál.

megtakarítás | nyugdíj | pénzügyek | nyugdíjkatasztrófa | megtakarítási tippek

Nyugdíjkatasztrófa fenyeget! Hogy mit jelent ez? Már a KSH adatokból látható, hogy 2030-ra az aktív dolgozók és az eltartottak száma kiegyenlítődik, vagyis 1 aktív dolgozónak kell majd eltartania 1 nyugdíjast. Te mit szólnál, ha a fizetésed egy részére jelentkezne a szomszéd bácsi, mennyit adnál a pénzedből neki, hogy bőven maradjon neked is és ő is el tudja magát tartani? A kérdés röhejesnek tűnik, de sajnos van alapja, hogy elgondolkozz rajta! Ez a probléma sújtja egész Európát, szóval nagy eséllyel arra számíthatunk a 60-as éveinkre, hogy potom összeggel fog tudni csak támogatni bennünket az állam. És akkor miből fogunk élni? Hát abból kellene, amit aktív korunkban félreteszünk magunk. Csak ezzel egy baj van:

“Az emberek inkább a most élvezetébe fektetik az energiát, nem gondolnak későbbre.”

A mai podcast adásban rengeteg izgalmas adat és felvetés elhangzik a pénzügyeink kezelésével, a megtakarítási szokásainkkal és a nyugdíjjal kapcsolatban, szóval hallgasd meg a podcast adást akár itt az oldal tetején, az iTunesban vagy a Soundcloudon, illetve megnézheted az alábbi videón is.

 

 

SZÓLJ HOZZÁ A TÉMÁHOZ!