Barion Pixel

Motiváció – Hogyan motiváld magad? | 4. adás

Melyek azok az ösztönzők, amelyek mindennap segítenek bennünket az utunkon? Hogyan jelenik meg az életünkben a motiváció? Többek között a személyes tapasztalatainkról mesélünk, de a beszélgetés során arra is kitérünk, hogyan változott a világ, miért nem igazán működik már a jutalmazás-büntetés módszere és miért fontosabb például a szabadság érzete. Elbizonytalanodhatunk az utunk során minden nap, de mindig van valami, amely továbbmenetelre sarkall bennünket…

Motiváció 3.0 | szabadság | hatás | céltudatosság | inspiráció | belső erő

Motiválhat minket az utazás, más kultúrák megismerése, az alkotás, a sport, az olvasás, mások inspirálása, a kreativitásunk megélése, az utunk meglelése, különféle sikersztorik megismerése, de motiválhat bennünket a hobbink és bizony a munkánk is. Apropó munka…

Akkor is végeznéd azt a munkát, amit jelenleg, ha nem fizetnek érte?

Ez egy nagyon elgondolkodtató kérdés, ám nagyon fontos is. Talán akkor vagyunk igazán az utunkon, ha erre a válaszunk az, hogy igen. Vagy legalábbis nagyrészt igen. Neked mi lenne a válaszod?

A motiváció triásza: szabadság, szakmai igényesség és céltudatosság

Daniel H. Pink közel 40 éve kutatja a magatartás-tudományt, azon belül is a motiváció mibenlétét és számos publikációja, cikke, könyve megjelent a témában, szóval ő egy fontos véleményvezér a témában. Azt mondja, hogy észre kell venni, hogy az emberek már nem jól mozgó alkatrészek akarnak lenni egy felülről irányított gépezetben, hanem aktívan résztvevő, önállóan működő emberek, akik nem csak szakmailag és anyagilag akarnak fejlődni, hanem munkájuk által egy jobb világot is teremteni.

Már nem csak az ösztöneinkre hallgatunk, már nem csak a pénz motivál bennünket, hanem hozzá akarunk tenni a világhoz, uralni akarjuk a döntéseinket, szabadon akarunk cselekedni, hajt minket a tudásvágy és megannyi más, amelynek a pénz alapú jutalmazáshoz semmi köze. SŐT! A 365letszikra cikkében olvashatsz bővebben a témáról, de a podcastban is kibeszéljük Anitával.

A motiváció szakirodálmában az egyik leggyakrabban hivatkozott cikk Lepper és Green pszichológusok kutatása, amelybe óvodásokat vontak be és megcáfolták a vállalati motivációs rendszer alaptéziseit. A videóban részletesen  elmeséljük, de itt is olvashatsz róla.

Útravaló a mai adásból:

Érhetnek bennünket kudarcok, nem mindig vagyunk toppon, bármikor elbizonytalanodhatunk az utunk során, és éppen ezért fontos, hogy megtaláljuk az életünkben azokat a forráspontokat, amelyekben fel tudunk töltekezni… amelyek munícióként szolgálnak az utunk folytatásához. Ezek adják a belső erőnket, amely segítségével túlléphetünk bármilyen kudarcélményen és nehezebb életfázison.

Téged mi motivál a hétköznapokban, milyen önmotivációs technikáid vannak?

Kíváncsiak vagyunk Rád, szólj hozzá a témához a bejegyzés alatti kommentfalon!

A podcast adást meghallgathatod itt az oldal tetején, az iTunesban vagy a Soundcloudon, illetve megnézheted az alábbi videón is.

SZÓLJ HOZZÁ A TÉMÁHOZ!