Barion Pixel

B(V)logolás – Hogyan lehet jó egy blog/vlog? | 6. adás

Manapság nagyon könnyű blogot vagy vlogot indítani, de közel sem ilyen egyszerű kitartani, majd sikerre vinni. Ebben az adásban elmeséljük, hogy mi hogyan kezdtük a blogolást, miben hiszünk, milyen nehézségek értek az utunk során, illetve igyekszünk egy csomó hasznos tanácsot adni, amelyeket azonnal felhasználhatsz a saját blogod/ vlogod sikerének érdekében.

értékteremtés | komolyan kell gondolni | mérhetőség | SEO | személyesség | interaktivitás | az olvasók ismerete

Anita közel 8 éve kezdett bele az inspiraciok.hu blogjába, azóta pedig Youtuberként több sikeres csatornát vezet, én pedig közel 3 éve kezdtem el szikrázni a 365letszikra.hu oldalon és mellette számos cég blogoldalát is vezetem. Elmeséljük, hogy számunkra milyen értékek fontosak, miben hiszünk, miért szeretjük az alkotásnak ezt a formáját, milyen kudarcok értek esetleg illetve igyekszünk hasznos segítséget nyújtani nektek olyan blog/vlog praktikákkal, amelyek nálunk működnek.

Az egyik kulcs, hogy vedd komolyan!

Ha valóban szívvel-lélekkel viszed a blogod/vlogod és sikereket akarsz vele elérni, akkor fontos, hogy komolyan vedd, kvázi önálló munkaként foglalkozz vele és posztolj rendszeresen. Ehhez legyen stratégiád és kézzel fogható adatod, vagyis statisztikád. Nyilván a legjobb része maga az alkotás, amikor elkészíted a tartalmat, de azt tudni kell előtte felmérni, majd utókövetni, adatokat elemezni és a következtetéseket visszaforgatni, tartani az olvasókkal a kapcsolatot, aktívnak lenni a közösségi hálón, mindig a bevált rendszerességgel jelentetni meg a tartalmakat és így tovább. Szóval ha sikeres blogot/vlogot akarsz vezetni, akkor vedd komolyan!

Továbbá inspirálódj másokból, mérd fel a piacot, nézd meg, hogy más, a tiédhez hasonló célcsoportnak író  tartalomgyártóknál milyen témák népszerűek és ezeket te hogyan tudnád feldolgozni.

Ismerd meg a közönségedet!

Nem magadnak írsz, tehát nem csak az számít, hogy neked mi fontos, hanem az is, hogy az olvasóidat mi érdekli és miről tudsz úgy írni, hogy az tükrözze a saját személyiséged, értékeidet és klassz legyen a követőknek is. Ismerd meg őket, tedd interaktívvá az oldalad, készíts kérdőíveket, kérdezd őket, figyelj statisztikákat (FB, Insta, Google Analytics) stb.

Igyekezz úgy válaszolni a tartalmaidban az olvasói igényekre, hogy megmaradjon az az értékrendszer, amiben hiszel.

Továbbá nagyon fontos, hogy legyél valamennyire tisztában a SEO-val, tehát a Google szemében is legyenek jól kereshetőek és megtalálhatóak a cikkeid. Ehhez adunk pár tanácsot a beszélgetésben. 😉

Miket gondolj át, ha sikeres blogot/vlogot akarsz vezetni?

  1. Tudd, hogy pontosan mi a célod a blogoddal, vlogoddal!
  2. Tudd, hogy milyen értékeket szeretnél közvetíteni és kiknek!
  3. Találd meg a saját hangod!
  4. Tedd személyessé a tartalmaidat, de találd meg az arany középutat, hogy mennyire vonod be az olvasókat/nézőket az életedbe!

A többit hallgasd meg a podcast adásban akár itt az oldal tetején, az iTunesban vagy a Soundcloudon, illetve megnézheted az alábbi videón is.

SZÓLJ HOZZÁ A TÉMÁHOZ!